lördag 21 april 2012

FIKA PÅ DANSKA...

Ramlade över detta recept på danska Brunsviger.
Var ju bara tvungen att testa!

Detta har jag sedan barnsben alltid fikat på när jag är i Danmark.
Det är en gammal specialitet från Fyn.

Färdiga och klara, var det nästan som att ta en tugga tillbaka till barndomen...! :)




Brunsviger
ca 24 st.

Deg

2½ dl mjölk
50 g jäst
100 g mjukt smör
½ tsk salt
2 ägg
ca 9 dl vetemjöl

Topping

150 g smör
2½ dl farinsocker

Värm upp mjölken och rör i jästen. Tillsätt resterande ingredienser.
Knåda degen tills den är slät och blank. Kan behövas mer mjöl...
Tryck ut degen i en smord form 25x30 cm. Låt jäsa ca 20 minuter.

Smält smöret och tillsätt farinsocker. Låt blandningen koka upp. Gör djupa hål i degen med fingrarna och bred socker/smörblandningen över.
Grädda kakan i ca 20-25 minuter i 200 grader.


Foto: Zimmer's alla rum...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar