...i ny tappning!
Vem har sagt att man inte kan äta gott även fast man håller på med denna utmaning?
Igår stod det Kåldolmar med Blomkålsmos på menyn och det var så jäkla gott och dessutom mer mat än på länge...
Svensk husmanskost på ett nytt och nyttigare sätt.
Man hittar verkligen favoriter i denna bok som man bär med sig även efter denna 66 Day Challenge.
Soppor, vegetariska alternativ, goda smoothies och som denna klassiker i ny tappning.
Kräver lite extra tid, men är man två som hjälps åt så går ju även en sådan här middag snabbt att fixa!
KÅLDOLMAR MED BLOMKÅLSMOS 782 kcal 2 portioner
6 stora vitkålsblad
1/4 blomkålshuvud
1/2 gul lök
1 tsk olivolja
300 g nötfärs
salt och peppar
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1 1/2 msk mörk sirap (går att hoppa över)
BLOMKÅLSMOS:
1/2 blomkålshuvud
3 msk vispgrädde
salt och peppar
SÅS:
2 dl vatten
1/2 dl vispgrädde
1 tsk ketjap manis
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten i en stor kastrull och låt kålbladen koka i 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av på en ren kökshandduk.
Riv blomkålen till ris på den grova sidan av rivjärnet. Skala och hacka löken fint.
Lägg färsen i en skål, krydda med salt och peppar. Blanda ner blomkålsriset, lök, ägg och grädde. Forma till avlånga järpar och rulla sedan in dom i kålbladen.
Hetta upp en stekpanna med smöret och bryn kåldolmarna runt om i några minuter tills dom fått fin färg. Lägg dom sedan i en ugnsfast form. Ringla över sirap om du vill.
Låt stå i ugnen 20-30 minuter.
Under tiden dom står i ugnen bryter du blomkålen till moset i mindre buketter. Koka upp i lättsaltat vatten och låt koka tills blomkålen är mjuk. Häll sedan av vattnet och mixa blomkålen till mos med en stavmixer. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt allt bli varmt igen.
Ta formen ur ugnen och lägg kåldolmarna på ett fat. Häll ca 2 dl vatten i formen och vispa ihop med skyn. Sila ner i en kastrull och tillsätt grädde, ketjap manis, salt och papper.
Jag valde att reda av såsen med lite maizenaredning.
Servera kåldolmarna med blomkålsmos, sås och naturligtvis det viktigaste av allt, lingonsylt!
Hoppas ni testar för det är värt besväret, och vill man inte göra blomkålsmos, så servera med kokt potatis så som det görs till originalet.
Gör gärna dubbel sats när ni ändå är igång, så har ni goda matlådor att se fram emot också!
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar