söndag 2 januari 2022

NYÅRSMENY 2021...

GOTT NYTT ÅR till er allihop!

Jag har gått lite på sparlåga det sista och toppade det hela med feber och förkylning lagom till nyår...

Inväntar svar på coronatestet jag gjort, men tror dock att det bara är en vanlig förkylning då jag även tagit den tredje sprutan, men det krävs ju att man testar sig så att man inte sprider något vidare till någon annan.

Oavsett så vill man ju ändå få fira nyår och det gjorde vi genom att äta oss igenom denna dag som så många andra.

Traditionsenligt höll vi oss till kalkon som vi alltid har om vi firar hemma.

Till förrätt gjorde vi amerikanska Lobster Rolls som är fantastiskt gott. 
Vi åt detta första gången i New York och jag har försökt att efterlikna receptet så som Luke´s Lobster själva gör dom. Lyckades väldigt bra om jag får säga det själv...

Till efterrätt gjorde jag en vit chokladmousse med passionsfrukt och citron, ett recept jag fått av min kollega Sandra. En mycket god och fräsch efterrätt och dessutom enkel att göra.

Till maten öppnade vi en av vinflaskorna vi köpte i somras, när vi besökte vingården utanför Mainz med mitt efternamn.

Jag bjuder på recepten till både förrätt och efterrätt. Håll till godo!


LOBSTER ROLLS  3 st. 

2 humrar á 375 g  (Jag köpte amerikansk kokt hummer på Lidl)

1 tsk Persillade örtkrydda

3 brioche korvbröd

majonnäs

50 g smör

3 msk pressad och färsk citronsaft


GÖR SÅ HÄR:

Skala hummern och skär köttet i grova bitar. Mycket av det fina köttet sitter även i klorna så missa inte dom. Blanda hummern med Persillade och låt detta stå och dra till sig.

Skär bort lite längs med briochebröden så att öppningen blir lite bredare.

Smält smöret i en kastrull och blanda ner den färskpressade citronsaften.

Smält lite smör i en stekpanna och rosta ovansidorna på briochebröden.

Bred majonnäs i bröden och fyll med hummerköttet. 

Häll sedan 1-2 msk citronsmör över alltihop.

Servera med lövtunna chips precis som hos Luke´s Lobster.


SANDRA´S VITA CHOKLADMOUSSE 4 port.

150 g vit choklad

1 ägg

1 msk citronjuice

skal från 1/2 citron

2 passionsfrukter

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Dekoration:

2 passionsfrukter

citronmeliss


GÖR SÅ HÄR:

Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad eller i mikron.
Tänk på att vit choklad smälter fortare än brun. Chokladen ska precis smälta.
Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Knäck ägget i en bunke. Vispa upp ägget med citronjuice, citronskal och passionsfrukt med en gaffel så att det är välblandat.

Vispa grädden med vaniljsockret i en annan bunke. Grädden ska vara fluffig men ganska lös.

Vispa ner den smälta chokladen i det uppvispade ägget.

Rör sedan ner vispgrädden lite i taget, rör till en fin och jämn mousse.

Häll upp moussen i glas eller skålar och ställ i kylen minst en timme.

Dekorera med färsk passionsfrukt och citronmeliss.









Foto: Zimmer's alla rum...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar