söndag 24 april 2022

VECKAD ZELNIK...

Ännu ett gott recept som jag snappat upp på Instagram. Denna gång från kontot @diadonna, som bjuder på så mycket gott från Balkan och med dom vackraste bilderna.

Hennes kokbok Diadonnas Balkanmat beställde jag för ett tag sedan och i den finns massor utav läckra recept och det ena verkar godare än det andra!

Denna paj med filodeg är ett mycket gott alternativ när man som jag vill äta vegetariskt inemellan.

Krispig utanpå och mjuk och härligt fluffig inuti.

Bilden hur själva veckningen går till har jag lånat från @diadonna så att man lätt förstår hur enkelt detta är.


VECKAD ZELNIK 8 bitar

500 g Plivit filodeg (finns både fryst och färsk)
200 g färsk spenat
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl tjock yoghurt 10% (jag tog grekisk yoghurt)
matolja till formen

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Hacka spenaten och smula vitosten i små bitar.

Lägg två filodegsark på varandra. Toppa med spenat och vitost.
Vecka filodegen till en remsa.

Lägg över i en oljad ugnsform eller plåt. Upprepa tills filodegen är slut.

Vispa ägg, mjölk, yoghurt och salt till en slät smet.

Häll äggsmeten längs med pajens kanter och fördela sedan resten jämnt över hela.

Tryck ner degen längs med kanterna så att dom inte blir brända.

Grädda i ugnen i 35-40 min.

Låt svalna en stund innan servering.

Kolla gärna in detta klipp @diadonna för att se hur allt går till.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar