I år har det inte blivit så mycket bakat inför jul.
Jobbar dubbelt just nu och dessutom åker vi till Helsingborg denna jul för att fira ihop med Magnus syster och hennes familj samt min svärmor.
Detta kommer att bli den första julen utan min svärfar, så det känns fint att vi närmaste får samlas i år.
Idag är det redan 4:e advent och jag slog till på att baka dessa bröd som min mamma ofta bakat till jul och som känns som ett måste numera.
Ett gott alternativ om man inte vill ha vörtbröd eller kavring till julmaten.
Originalnamnet på detta recept är Farmors Bröd, men eftersom det alltid varit min mamma som bakat dom så har jag döpt om dom till Mormors Bröd.
Bjuder på detta goda och enkla recept, en favorit i repris.♥
MORMORS BRÖD
5 dl mjölk
1 pkt jäst
50 g smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR:
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om till jästen har löst sig.
Tillsätt rumsvarmt smör, salt, sirap och det mesta utav mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Dela sedan degen i 8 delar, och kavla ut dessa lite lätt till rundlar, som man sedan delar i 4 portionsbitar.
Pudra över lite mjöl och lägg dom på smörad eller klädd plåt. Nagga dom med en gaffel.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda dom sedan i 225 graders ugn i ca 7-10 minuter.
Försvinnande goda!♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar