lördag 14 januari 2023

INFLUENSATIDER DELUXE...

God fortsättning på er allihop!

Redan den 14 januari och jag har inte varit utanför dörren sedan slutet på förra året...
En mycket märklig känsla och det känns som att man har missat massor.

Av oss 10 som firade jul ihop i Skåne var vi 5 som blev sjuka. 

Det var en första och annorlunda jul utan min svärfar som gick bort den 3 oktober, så det kändes extra fint att vi som närmsta familj kunde få vara tillsammans.

Men som sagt, någon gemensam typ av smitta fick vi.
Jag och Magnus har legat i influensa med kraftig hosta, feber och frossa. En hosta och feber som inte gav med sig på något vis allt eftersom dagarna gick. I onsdags var första feberfria dagen på nästan två veckor...Men hostan håller i sig.

Men värst har det varit för min fina svärmor som till slut hamnade på sjukhus med både lunginflammation och corona.

Ingen corona för oss dock, men fullt tillräckligt med denna influensa ändå.
Känns som att många drabbats och att det håller i sig väldigt länge.

Orken har inte funnits till någonting, så därav inga blogginlägg på ett tag.

Något som vi däremot orkade precis innan influensan slog ut i full kraft, var att äntligen få testa denna speciella ost som har sin peak under vinterhalvåret.

Känner att jag vill tipsa om detta då det fortfarande är säsong för denna ost från dom schweiziska Jurabergen.

Det blir som en enkel ostfondue eller raclette om man testat det nån gång.

Passade på att köpa en Mont d'Or i Stora Saluhallen i Göteborg när vi var där före jul.

Många doppar bara ett gott surdegsbröd i den smälta osten, men vi hade även potatis, cornichons, syltlök och lite parmaskinka som tilltugg.


VARM MONT D'OR 2 pers.

1 ask Mont d'Or ca 500 g

2 vitlöksklyftor

0,75 dl torrt vitt vin, gärna Gewürztraminer. Jag köpte en flaska De Bortoli.


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala vitlöken och skiva den tunt.

Ta bort locket på träasken som osten ligger i och klä sedan asken med folie.
Detta för att slippa läckage i ugnen. 

Skär ett rutmönster i osten och stoppa ner vitlöksskivorna lite här och där.

Häll över vinet så det rinner ner i snitten.

Sätt in osten i ugnen och baka i 20-25 minuter. Osten ska vare rejält smält.

Ta ut och ät osten varm tillsammans med surdegsbröd i bitar som du doppar i osten.

Servera med lite tilltugg och servera med vinet som blir kvar.









Foto: Zimmer's alla rum...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar