Detta mina vänner ska ni inte missa att göra!
Receptet fick jag i slutet av 80-talet av en god vän vars pappa kom från Turkiet.
Än i dag är ett av mina allra bästa matminnen i livet från denna tid och en middag hemma hos hennes pappa.
Han fick nys om att jag alltid var nyfiken på mat från andra kulturer och länder, så han bjöd hem oss på middag en kväll.
Och jag ljuger inte när jag säger att hela köket var fullt av olika turkiska rätter för mig att testa på!
Han hade lagat mat hela dagen lång, och hela middagen avslutades med äkta turkiskt kaffe och kaka.
Detta recept hade jag dock fått redan innan av min vän, och idag önskar jag att jag hade haft fler recept utav allt detta goda hennes pappa bjöd på.
Matminnen när dom är som bäst! ♥
När jag gör den på färskpotatis så brukar jag inte skala potatisen, annars är det att föredra.
TURKISK POTATISSALLAD
Potatis
1 stor gul lök
2 dl salt
1 knippe dill
1/2 citron
2 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Koka potatis med skal i förhållande till antal personer.
När potatisen svalnat, så skala potatisen och skiva den i lite grövre skivor. Att du kokar med skalet på gör ju att potatisen håller sig hel och inte kokar sönder, för då blir den ju svårare att skiva...
Men som sagt, hoppa över skalningen om du använder färskpotatis.
Lägg den skivade potatisen i en större skål.
Hacka löken fint och lägg i en skål. Häll på allt salt och blanda. Låt detta stå och dra så att löken verkligen vätskar sig. Häll på kall vatten och häll detta i en sil och skölj löken fri från salt under rinnande kallt vatten.
Klipp dillen fint.
Häll lök och dill över potatisen.
Pressa över citron och häll på olivoljan.
Blanda ihop allting och ställ sedan kallt.
Servera till allt grillat och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar