Detta var min alldeles första riktiga utlandsresa, om man bortser från Danmark och Norge.
19 år gammal och jag hade lagt undan från lönen och sparat ihop till denna resa alldeles själv.
Minns än idag att detta var så stort, och vi hade valt resmålet utefter att vi ville någonstans som då inte var så vanligt.
Och vilken resa detta blev!
Ett äventyr vi aldrig glömmer även efter så här många år.
Tror att vi gjorde allt som gick att göra på denna resa, så många upplevelser och så mycket som vi först efteråt förstod att vi faktiskt utsatte oss för...
Men vi var unga och naturligtvis lite naiva, men vi vågade och slängde oss ut.
I resan ingick även en fling med den manlige reseledaren...och ja, jag vet, men som sagt ung och naiv!
Och jag eller vi överlevde ju...
Maten är något jag minns väldigt väl, det var så spännande att få prova på något nytt varje dag som inte fanns hemma.
I Tunisien är det mycket fransk mat, då Tunisien fram till 1956 var en fransk koloni.
Men det som jag uppskattade mest på denna resa var den inhemska kryddstarka maten.
Och detta är ett recept som jag faktiskt fick med mig hem utav ovannämnda reseledare...
På restaurangerna kunde man beställa in detta som en förrätt, men om man beställde in en "Double Ojja", så hade man en hel lunch eller middag.
Så gott, enkelt och hett!
Så jag fick med mig både detta recept och en stor burk harissakrydda som en liten avskedsgåva.
Har sedan dess aldrig varit tillbaka till Tunisien, men receptet används fortfarande då och då, senast idag.
Härligt ändå, när även mat kan frambringa fina minnen.
Bjuder naturligtvis på detta recept som faktiskt innehåller ägg, så kanske ett vågat och hett inslag till påsken?
OJJA 4 port.
1 stor gul lök
8-10 tomater
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 1/2 dl vatten
3 msk tomatpuré
4 ägg
Salt
Harissakrydda eller Harissapasta, funkar även med Sambal Oelek.
4 Merguez som är nordafrikanska lammkorvar.
Tyvärr är det inte alltid som man hittar dessa, så då köper jag svenska smala lammkorvar.
GÖR SÅ HÄR:
Hacka lök, vitlök, paprika och tomater.
Häll olivolja i en traktörpanna, eller stekpanna med lock.
Fräs lök och tomater, sänk till medelvärme och tillsätt vatten.
Tillsätt sedan hackad paprika, tomatpuré och harissa efter tycke och smak.
Det ska hetta till!
Salta också efter tycke och smak.
Skär korven i små slantar och stek tills den får färg.
Häll sedan korven i tomatröran.
Låt detta småputtra ca 8 minuter.
Gör sedan en grop i taget i tomatröran med en sked och kläck ner ett ägg i varje grop.
På med ett lock, och låt detta sedan stå och småputtra tills äggen stelnar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar