måndag 7 september 2015

STOCKHOLMSKNÖLAR...

Detta kan nog vara det godaste jag vet när det gäller potatis.

Hasselbackspotatis har sitt ursprung från restaurang Hasselbacken som ligger ute på Djurgården i Stockholm.

Det var en kockelev vid namn Leif Elisson som 1953 hade lite skaparglädje när det gäller dessa knölar...
Och succén var ett faktum!

Igår fick det bli dessa godingar till helstekt fläskfilé och ädelostsås, en söndagsmiddag "to die for".


HASSELBACKSPOTATIS

Det här behöver du:

Potatis
smör
salt
ströbröd


Gör så här:

Skala potatisen. 

Skär den sedan i tunna skivor men inte helt igenom.
Lägg gärna potatisen i en träslev och skär sedan dessa skåror,

Lägg potatisen i en ugnsfast form med skårorna uppåt.

Smält smöret och pensla över potatisen innan den åker in i ugnen på 225 grader i 45 minuter.

När cirka 10 minuter återstår, ta ut potatisen och pensla med smör ännu en gång.
Strö över salt och ströbröd, och låt sedan potatisen stå färdigt i ugnen dom sista 10 minuterna.

Klart!







Foto: Zimmer's alla rum...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar