måndag 9 december 2013

EN MJUKIS...

Mjuka kakor tycks kunna bakas på en hel del olika sätt.

Det receptet jag följer kommer från min mammas sida långt tillbaka i tiden...

Här ska smöret och mjölken kokas upp innan det hälls över dom övriga ingredienserna.

Och när jag ändå står där med elvispen, så gör jag alltid dubbel sats, för dom går åt snabbt...!

Nu i juletider är det naturligtvis den mjuka pepparkakan som bakas. 
Och just idag är det ju passande nog  Pepparkakans dag! :)


ENKEL SOCKERKAKA

2 ägg
2 kkp strösocker
2 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1 kkp mjölk

GÖR SÅ HÄR:

Smörj och bröa en kakform. Vispa socker och ägg poröst. 
Blanda mjöl och bakpulver och eventuellt en smaksättning. Vispa ner mjölblandningen i äggsmeten.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt koka upp. Vispa ner det i smeten. Häll allt i kakformen.
Grädda i 175 grader lite lägre ner i ugnen i ca 40-45 minuter.

SMAKSÄTTNINGAR:

Pepparkaka: 1 tsk vardera av kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Kardemummakaka: ½-1 msk kardemumma.

Chokladkaka: 3 msk kakao och 1 msk vaniljsocker.

Apelsinkaka: Byt vätskan mot 1 kkp pressad apelsin och rivet skal från en ½ apelsin.







Foto: Zimmer's alla rum...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar