söndag 22 januari 2012

KOLDSKÅL...

Min pappa kom från Aalborg i Danmark. 

När jag var liten hyrde vi hus där på somrarna och hälsade på övriga släkten. 

Ett tydligt matminne från denna tid är just Koldskål
En typisk dansk sommarrätt som tillagas på kärnmjölk.
Denna ska serveras iskall tillsammans med Kammerjunkere, en lite skorpa med smak av vanilj.

Koldskålen vispade min pappa ihop efter eget recept i huvudet. 

Tror att varje dansk har en egen variant på denna klassiker.  
Den hälldes upp i djupa skålar och sen krossade man skorporna  över.
Så gott!

Eftersom kärnmjölk inte finns i Sverige, så är det i Danmark  som jag alltid ätit detta. 

Har även introducerat denna kulinariska måltid i min egen familj, som alla gillar den!

Numera finns det även färdig Koldskål att köpa i dom danska kyldiskarna. 
Undrar just när detta kommer till Sverige…?

KOLDSKÅL 

1 liter kærnemælk
3 æg (pasteuriserede)
4 spsk sukker
2 tsk vanillesukker


Æggene deles og æggeblommerne piskes skummende med sukkeret. 
Bland æggemassen med kærnemælken og smag til med vanillesukker.
Æggehviderne piskes stive og kommes i kærnemælken.
Rør forsigtig hele blandingen sammen til en luftig masse.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar