fredag 9 september 2022

PASTA RUSSO...

...eller rysk pasta fritt översatt från italienska.

Rysk för att denna rätt innehåller en lagom dos vodka.
Vodkan i denna rätt gör att den tar fram sötman i tomaterna, så här finns ingen alkoholsmak att tala om...

Förra helgen hade vi äntligen våra goda vänner Livio och Veronica på besök.

En italiensk middag har stått på agendan ganska länge nu och nu blev den äntligen av!

Gjorde det enkelt för mig, men det blev ändå en trerätters middag och det verkade som att det gick hem hos denne italienare med fru.

Startade med en Aperol Spritz med lite gott tilltugg.

Till förrätt gjorde jag en förenklad variant på Vitello Tonnato, som vi för första gången smakade i Italien förra sommaren när vi var och hälsade på Livio och Veronica i Sordevolo vår väg hem från Frankrike.

Till huvudrätt blev det denna Penne Vodka, som rätten heter på svenska och som dom pratat sig lyriska över och som dom brukar äta på ett specifikt ställe i Italien.

Till efterrätt blev det naturligtvis en klassiskt krämig och god Tiramisu med en kopp espresso och ett glas Ratafia, en likör vi köpte med oss förra sommaren från den region som dom bor i.
Sparat flaskan för just detta tillfälle.

Och eftersom jag fick godkänt på allt (iallafall vad dom sa...) så vill jag bjuda vidare på detta recept på just pastan. Så håll till godo!


PENNE VODKA 4 pers.

Penne Rigate 500g

Pancetta 300g

Vitlök 3 klyftor

Vodka 1-1/2 dl

2 burkar hela tomater a' 400 g (måste vara italienska, jag köpte Muttis's)

Vispgrädde 2-3 dl

Pecorino

Smör ca 2 msk

Persilja

Salt

Chiliflakes


GÖR SÅ HÄR:

Bryn pancettan i en stekpanna tills den fått fin färg och är knaprig.

Skiva vitlöken tunt och häll i pannan och låt steka med en liten stund.

Häll på vodkan och låt allt reduceras.

Häll upp tomaterna i en bunke och skär bort det gröna i änden på varje tomat. Mosa sedan tomaterna för hand. Detta gör att tillagningstiden kortas betydligt.

Häll därefter tomaterna i pannan och låt sedan allt reduceras tills du får ett tydligt spår i pannan när du drar stekspaden genom röran.

När detta är klart häller du på grädden. Starta med 2 dl för att se hur mycket som behövs.

I med chiliflakes efter tycke och smak. Låt koka upp. Smaka av med salt.

Koka pastan i välsaltat vatten 2 minuter kortare än utsatt tid på förpackningen.
Spara en mugg med pastavatten i slutet på koktiden.

Häll av vattnet från pastan och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll därefter över såsen på pastan och i med smöret och pastavatten efter önskad konsistens.
Rör om riktigt ordentligt.

Servera med färsk persilja och riven pecorino.

NJUT!







Foto: Zimmer's alla rum...

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar