tisdag 4 december 2018

STORA SAFFRANSROSOR...

Det har ekat tomt och tyst här inne ett tag, för jag har verkligen inte haft lust, energi eller ork...

Orken har först och främst fått gå åt till jobbet.

Och nu när man för sjutttioelfte gången denna höst/vinter är sjukskriven, och känner sig precis lika grå och trist som vädret, ja då blir det lätt så här.

Men då är det så otroligt skönt att veta att det finns fler i familjen, som vill muntra upp och som också vill sprida och skapa lite mysig julstämning när man som bäst behöver den.

Yngste sonen köpte hem allt som behövdes för att baka dessa stora och fluffiga saffransrosor med kanel.
Ett recept han fått syn på i en av alla julmagasin som jag köpt hem.

Och även om inte energin är på topp, så hade vi lite familjärt teamwork här hemma i köket, och det går ju enklare när man gör något tillsammans.

Ett tips om man inte vill ha så stora bullar, är att dela degen i två delar efter jäsningen och göra två mindre rektanglar istället.
Tror dock att det krävs lite mer av fyllningen då.

Och som sagt, stora och fluffiga blev dom, dessa nya saffransfavoriter!


SAFFRANSROSOR MED KANEL ca 20 stycken

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ dl vit sirap
½ tsk salt
½ g saffran
ca 12 dl vetemjöl

FYLLNING:

50 g rumsvarmt smör
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel

PENSLING:

1 ägg, söndervispat
pärlsocker


GÖR SÅ HÄR:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt socker, sirap, salt och saffran.

Arbeta in mjöl tills degen släpper från bunkens kant.

Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Kavla ut till en stor rektangel och bred på fyllningen.

Skär rullen i 20 bitar.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.

Klipp 4-6 hack runt varje bulle.

Låt dom sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.

Låt bullarna sedan svalna på galler under bakduk.








Foto: Zimmer's alla rum...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar